Сир туристам і гуцулам
Добавив: putyla8
Коментарів: 0
Добавлено: 5-06-2019, 10:52
Переглядів: 40

Смак полонинського літа на святі був для кожного свій

   Поки зі сцени на святі «Полонинська ватра» вихвалювали полонинників та файних ґаздів, ми шукали у продажі продукцію, яка є результатом їхньої праці. Поміж торгових палаток із сувенірами, вишиванками та іншим добром люди торгували сиром, бринзою та вурдою. Туристи здебільшого приглядалися до привабливих копчених і плавлених сирів, із приправами та зеленню. А ми як справжні гуцули хотіли придбати саме той полонинський сир, який пахне вогнем, димом і хвоєю. І виявилося, що це не так просто зробити.

   Ні, ціна цього разу не кусалася. 120 грн за кілограм овечої бринзи на сьогодні – доступна вартість. Чесно кажучи, якби на полицях магазинів поряд із твердими сирами вартістю близько 200 грн лежали традиційні сир та вурда або ж осучаснені види натурального коров’ячого чи то овечого сиру, покупці не вагаючись обирали би друге. Та за справжньою продукцією треба або іти в полонину, або шукати в робочі дні на ринку, де час від часу привозять цей товар. Але тут поведемо мову про святковий сир.

   Підходжу до палатки, де у дерев’яних бербеницях презентують 6 видів різної бринзи. Жінка рекламує: «Ось це – коров’яча по 90 грн, ось – овеча по 100 грн, ось змішана, ось лагідна, ось міцна»… А я зразу запитую:

Це полонинська бринза?

Ні, ми самі виготовляємо, приймаємо молоко у людей.

А звідки приїхали?

Із Косова.

 Хоч як продавчиня переконувала, що овеча бринза справжня, та її смак і вигляд свідчив про протилежне. Якраз нагодився до розмови досвідчений господар, який і розсекретив «овечу» бринзу, мовляв, вона добра, але таки не овеча.

  Жінка на це відповіла, що овечої бринзи покупці не хочуть, а купують здебільшого коров’ячу (звісно, на Косівщині свої пріоритети).

   Далі в ряду примічаю стіл із апетитними будзами різного забарвлення – темно-жовтий, з зеленню, з червоним перцем. Веселий чоловік із Космача привітно пропонував покуштувати кожен вид сиру, що продавав по 100 грн. Він чесно зауважив, що сир із коров’ячого молока. Але виготовлений за особливою рецептурою, вже солений, із насиченим молочним смаком. Ось такого сиру варто придбати! А хто і не придбав, то хоч покуштував і при нагоді шукатиме в продажу саме такої продукції. До речі, під кінець свята виробник із Космача продав майже увесь сир. Рецептурою він обачливо не побажав ділитися. Та хоч і сказав би рецепт, навряд чи початківцеві вдалося б досягти такого ж відмінного результату. Оце таки сир і для туристів, і для гуцулів – відмічаю і далі шукаю таки полонинського будза.

   Знаходжу. І що прикметно, якраз продукцію з полонини не продають в широкому асортименті, а тільки несолений сир, вурду і готову бринзу. Жіночка за торговим столом розповіла, що цей сир виготовлений на полонині Кострич Верховинського району. І він справді відповідає всім дегустаційним вимогам гуцулів – запашний, ситний і, що важливо, дуже охайний. Такий полонинський продукт реалізували по 120 грн і він розходився між покупцями дуже жваво. Щоправда, до стола підходили жінки і запитували: «А чи є у вас моцарелла?». На це верховинка чемно відповідала: «Ні, у полонині моцареллу не роблять. Купіть ось сирного коника».

   Хоч різноманіття сирної продукції було велике, у торгових рядах я не знайшла представників Путильщини (може, і не розпізнала). Щоправда, на стадіоні працювала торгова палатка «Путильської молочарні», де виставили на продаж йогурти і кілька шматків сиру власного виробництва.

  Тож туристи дізнавалися про смак полонинського літа здебільшого завдяки приїжджим торговцям. А ще, кому пощастило (а мені таки пощастило), той міг спробувати ще гарячого сиру з вогню «Полонинської ватри». Досвідчений ґазда і почесний ватаг Микола Штефуряк показував майстер-клас із приготування сиру та вурди і частував глядачів. Це було неперевершено файно і по-гуцульськи смачно.

   Любов МАРШАВКА.

Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:

Контакти

Редакція газети "Карпати"

Передплатний індекс: 61549

Адреса: 59100, смт.Путила,
Чернівецької області,
вул.Українська, 104.

Тел. (03738) 2-12-32, 2-14-32,
2-16-63.

E-mail: gazetakarpaty@ukr.net

Особистий кабінет