Смачні, корисні й небезпечні шушеребки
Добавив: putyla8
Коментарів: 0
Добавлено: 13-05-2019, 13:50
Переглядів: 57

Весна – пора року, яка у кожного викликає свої асоціації та спогади. Але кожен, хто любить гриби  (чи збирати, чи їсти), о цій порі згадає про такі невибагливі грибочки. Навіть гонорові поціновувачі білих грибів та гордуманів навесні, мандруючи в своїх справах щойно звільненими з-під снігу узліссями та пасовищами, мимоволі приглядаються – чи не чорніє десь шапка шушеребка  (зморшка).

Цим грибочкам достатньо трішки тепла від весняного сонця, трішки вологи від танучого снігу чи перших весняних дощів, трішки поживних речовин – навіть на піщаному ґрунті чи суглинку -  і тендітні витвори природи радіють весні, звеселяючи й наше око.

Рід зморшок родини зморшкових (Morchellaceae) налічує приблизно 15 видів. За попередніми даними, найбільш розповсюдженим на території НПП «Черемоський» і на Путильщині є зморшок їстівний чи конічний Morchella esculentа (на фото).

Він належить до умовно-їстівних грибів. Тобто потребує термічної обробки, зокрема відварювання протягом 15-20 хвилин з наступним виливанням відвару, у який переходить отруйна речовина – гельвелова кислота. Вона руйнується також при висушуванні протягом трьох місяців.

Близький родич зморшка їстівного, наприклад, – зморшок високий,  схожий на нього і, на щастя, теж умовно-їстівний. А зморшок степовий навіть занесений до Червоної книги  України.  У Західній Європі та Америці зморшок їстівний вважається одним із найцінніших делікатесних грибів. Його вже успішно культивують у садах і на городах. Відомі й цілющі властивості цих грибів. Їх використовують як кровоспинний засіб та як засіб для профілактики хвороб очей. В китайській медицині зморшки застосовували при розладах шлунку, задишці та як загальнозміцнюючий засіб.

Однак, попри всю принадність зморшків, слід бути уважними при збиранні (чітко відрізняти від отруйних аналогів – строчків  (Gyromitra) з  родини дисцинових), обережними при приготуванні (відварювати з виливанням відвару, промивати після відварювання) та поміркованими при споживанні.  Вживання зморшків з відваром може викликати тяжке отруєння. Небезпечним є також вживання відварених грибів кілька днів поспіль – токсини здатні акумулюватись в організмі до небезпечних концентрацій. Особливо обачними слід бути дітям та хворим людям.

            Грибний сезон розпочався! Тож успішного тихого полювання!

Володимир ГРЕБЕНЩИКОВ,

т. в. о. заступника директора НПП «Черемоський» 

з наукової роботи, начальник науково-дослідного відділу.


Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:

Контакти

Редакція газети "Карпати"

Передплатний індекс: 61549

Адреса: 59100, смт.Путила,
Чернівецької області,
вул.Українська, 104.

Тел. (03738) 2-12-32, 2-14-32,
2-16-63.

E-mail: gazetakarpaty@ukr.net

Особистий кабінет