ЯК ПРАВИЛЬНО ЗДАТИ ГРИБИ, ЩОБ ЗАРОБИТИ
Добавив: putyla8
Коментарів: 0
Добавлено: 7-02-2019, 13:56
Переглядів: 101

Багато людей не знають елементарних правил збирання та заготовлення грибів, завдяки яким можна гарно заробити.


   Уже п’ятий рік на Путильщині працює та розвивається сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Дари Гуцульщини» під керівництвом Сергія Васильовича ТЕРЕНА. З 2015 року тут збирають, приймають та переробляють дикорослі ягоди і гриби з метою реалізації по Україні та за кордон. Початковою метою створення кооперативу була переробка сировини та повернення готової продукції її власникам, а також реалізація на внутрішньому ринку.

   За інвестиційні кошти закупили необхідне обладнання (камеру шокової заморозки, морозильну камеру для зберігання, сушильні камери). Працівники постійно вдосконалюють технологію переробки та зберігання продукції. Тепер виникла потреба якісної сировини для переробки. Адже за роки роботи кооператив уже налагодив співпрацю з різними торговими мережами та ресторанами України, а також іншими країнами – Канадою, США, Румунією, Польщею, Ізраїлем. Вимоги до продукції високі, незалежно від того, під яким брендом продукція з’явиться на ринку (не завжди карпатська продукція доходить до споживача з логотипом «Дари Гуцульщини»). Тому, починаючи з людина, яка вирушає з кошиком у ліс, кожен учасник процесу збору, переробки та експорту грибів і ягід має витримувати усі вимоги.

Форма гриба впливає на його вартість

   Сергій Васильович розповідає, що гриби в маринованому та сушеному вигляді кооператив приймає постійно. Однак зібрати гриби і висушити чи замаринувати їх звичним методом уже не практично. А через те, що багато людей не дотримуються елементарних правил заготовлення, суттєво знижується вартість грибів. Тому директор кооперативу пояснює, що тільки від самих клієнтів залежить, скільки вони зароблять на тих чи інших грибах.

   Так минулого літа «Дари Гуцульщини» приймали свіжозібрані гриби кількох видів – білий гриб, лисичка, сироїжка, гордубан, підберезник, опеньок. Вони у свою чергу ділилися на сорти. Однак, навіть гарний і чистий гриб у розламаному вигляді уже вважався другим сортом. А це відповідно зменшувало вартість з 50 грн за кілограм до 30 грн. Тому Сергій Васильович радить збирати гриби у кошики, а не у сумки і рюкзаки, щоб не пом’яти. А також стежити за тим, щоб не нищити грибниці та акуратно вибирати гриби з землі.

Сухі гриби краще зберігати у холодильнику

   Оскільки минулий рік був урожайним на гриби, то люди здавали свіжозібрані гриби, а решту – сушили та маринували. Але більшість з них вважає, що чим у теплішому місці будуть знаходитися гриби, тим довше і краще вони будуть зберігатися. Але по технології виходить навпаки. Сушений гриб краще зберігається герметично упакованим у холодильнику. Адже тепло сприяє швидкому псуванню та появі молі. Від умов зберігання буде залежати, скільки закупівельник (в даному випадку СОК «Дари Гуцульщини») готовий заплатити за один кілограм готової продукції – 200 гривень чи 1200 гривень.

Краще засолити, ніж маринувати

   Окремі вимоги є й до маринованих грибів. Адже кожна господиня заготовляє гриби за власним рецептом, тому вони відрізняються смаковими властивостями. Кожна банка, що потрапляє до кооперативу, піддається переробці під однаковий стандарт. А Сергій Васильович радить, як людям краще заготовлювати гриби, щоб вони вартували більше.

   По-перше, різати на кубики білий гриб небажано, краще навпіл чи на четверті (ніжка разом з шапочкою). В ідеалі невеликі грибочки мають залишатися цілими. Тобто консервований гриб повинен мати якусь форму.

   Маринування інших видів грибів – затратна і невигідна справа. Але для того, щоб найкращим чином зберегти їх якості – колір, форму, смак, краще засолювати у бочці. Це стосується сироїжок, лисичок та опеньків. Процедура соління займає менше часу та вимагає менших зусиль: треба проварити гриби до 5 хвилин, скласти у діжечку та засолити. По мірі їх надходження можна поповнювати діжку, на якість грибів це не впливає. А для переробки у засоленому вигляді вони підходять набагато краще.

   Сергій Васильович впевнений, якщо люди будуть витримувати певні норми на всіх етапах заготовки грибів, то і самі заробляти будуть більше, і кооператив розширить коло своїх клієнтів, пропонуючи їм якісну екологічну продукцію, що відповідає усім європейським стандартам.

   Людмила ФЕДЮК.

Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:

Контакти

Редакція газети "Карпати"

Передплатний індекс: 61549

Адреса: 59100, смт.Путила,
Чернівецької області,
вул.Українська, 104.

Тел. (03738) 2-12-32, 2-14-32,
2-16-63.

E-mail: gazetakarpaty@ukr.net

Особистий кабінет