Гарний урожай, ще й двічі за сезон
Добавив: putyla8
Коментарів: 0
Добавлено: 14-05-2018, 10:07
Переглядів: 55

Господарі змінюють звичайний город на теплі грядки

  

   Четвертий рік поспіль путильчанин Сергій Степанович МАКОВІЙЧУК вирощує овочі та полуницю на теплих грядках. У такий спосіб він отримує чудовий урожай, та ще й двічі за сезон. Якраз у розпал садивної кампанії ми розпитали господаря про всі переваги та секрети цієї чудернацької справи.

  

   З розмови дізнаємося, що все почалося з нашої районної газети «Карпати», на сторінках якої кілька років тому І. І. Карпенко поділився власним досвідом як отримати гарний урожай картоплі. Прочитавши статтю, Сергій Степанович подумав: якщо чоловік, який приїхав у Карпати зі сходу, знайшов спосіб отримувати прекрасний урожай «другого хліба», то хіба ми, місцеві жителі, не зможемо?

   Почав цікавитися інформацією в мережі Інтернет. Дізнався, що картоплю в цих коробах не потрібно сапати (на звичайному городі, мабуть, саме цей процес найбільше виснажує). Бур’ян не теплих грядках не проростає завдяки мульчуванню скошеною травою або перепрілою тирсою. Також шар мульчі утримує біля рослин вологу, що сприяє її хорошому росту.

   Потім Сергій зустрів одного чоловіка, який розповів, що колись, як  працював у Ялівці, то на пилорамі чоловіки зробили експеримент, висадивши мішок картоплі у самісіньку тирсу. Ближче до осені вони накопали стільки картоплі, що й самі ледве повірили. Після почутої історії Сергій Степанович вирішив, що використовуватиме тільки цю сировину.

   Згодом чоловік почав спілкуватися з однодумцями, які на той момент вже давно забули про звичайний город, переймав досвід у них і паралельно слідкував за порадами в Інтернеті. Навіть виписав добриво під назвою «Байкал», що має у своєму складі корисні бактерії і поживні природні речовини. Але знайомі розповіли, що таку підживку можна зробити в домашніх умовах, змішавши сироватку, дріжджі, попіл, мед, сік або компот. Потім її розводять у відповідній кількості води.

    А ще досвідчені городники пропонують перед посадкою просякнути картоплю аміаком. Не буквально. Хто утримує худобу, то ящики з картоплею можна на певний період покласти в стайні. Аміак виділяється від сечі корови, в результаті картопля відпускає масивні кільця, що позитивно впливає на родючість культури.

  Переконавшись, що справа ця не затратна і не тяжка, Сергій Маковійчук взявся за облаштування теплих грядок. Його задум підтримала дружина. В перший рік сусіди дивувалися, що ж то чоловік задумав майструвати посеред городу, але коли побачили результат, дивувалися ще більше.

  

Обгороджувати грядки краще шифером

   Дно кожної грядки чоловік застелив подрібненим гіллям дерев, додав кору, що залишилася від пиляних дров (це ж чистий білок!), потім – сіно, гній та шар перегною. Зібрану з місця глину не додавав, бо місцевість – волога. Посадив картоплю і вкрив семисантиметровим пластом тирси. Коли картопля зійшла, замульчував сіном. Під впливом сонця та дощу воно починає гнити і виділяє вуглекислий газ, необхідний рослинам для фотосинтезу. Це також звільняє від частого поливу грядок.

   За сезон Сергій зібрав урожай картоплі двічі. Адже у теплих грядках земля прогрівається набагато швидше й довго утримує тепло. Тому процес дозрівання відбувається в кілька разів швидше. Перші короби господар облаштував із дерев’яних дощок та кілків. Але з часом вирішив знайти якусь альтернативу, бо дерево через кілька років починає гнити.

   Тут знову на підмогу прийшли знайомі аж із центральної області України. На фото Сергій побачив, що бортики грядок облаштовані вертикально розміщеним шифером (навіть вигляд кращий, ніж із дерева). Але замість підпирання листів дерев’яними кілками чоловік надійно закріпив його по боках прутами арматури. Такі короби будуть служити багато років.

   Згодом Сергій зацікавився вирощуванням полуниці під плівкою. Матеріал теж утримує всередині вологу, у бур’янів шансів немає, а ягоди не торкаються землі, залишаючись чистими. Перший рік був експериментальним, а далі Сергій вирішив удосконалити облаштування, щоб мати свіжі ягоди до пізньої осені.

   Працювати на теплих грядках – одне задоволення. Спина не болить, бо грядка – вище рівня землі. Грунт завжди залишається пухким, оскільки по ньому ніхто не ступає. Сапати і полоти нічого не потрібно. А врожай – просто диво. Сезон садіння з теплими грядками, без перебільшення, перетворюється не на обов’язок, а хобі, задоволення від цієї справи.

   Повертатися до старого методу садіння картоплі чи інших овочів та ягід Сергій Маковійчук не збирається. А господарям, які вирішили облаштувати теплі грядки, радить робити їх на такій відстані одна від одної, щоб, приміром, можна було проїхати тачкою. Завдяки тому, що вітер буде добре обдувати короби, на листках культур не буде фітофтори (почорніння), яка знижує якість врожаю. А враховуючи, скільки місця ми залишаємо між звичайними рядами картоплі, з теплими грядками це буде ще економніше.

   З кожним роком земля у теплих грядках виробляється, тобто просочується всіма видами природних добрив, які вносяться протягом року. Тому й врожай у подальшому буде ще кращим. Головне – не боятися ризикнути, і цей ризик обов’язково себе виправдає.

Марина ЮРЧЕНКО.

Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:

Контакти

Редакція газети "Карпати"

Передплатний індекс: 61549

Адреса: 59100, смт.Путила,
Чернівецької області,
вул.Українська, 104.

Тел. (03738) 2-12-32, 2-14-32,
2-16-63.

E-mail: gazetakarpaty@ukr.net

Особистий кабінет