У господарстві путильчанина є понад сто кролів
Добавив: putyla8
Коментарів: 0
Добавлено: 23-10-2017, 13:57
Переглядів: 79

Над осінньою Путилою проглядає з-поміж хмар ще по-справжньому тепле сонце. Вузька, але рівна дорога пролягає над центральною лікарнею і тягнеться смужкою догори, а звідти селище – як на долоні. Намилувавшись доволі мальовничим краєвидом, поспішаю до хати Анатолія Антоновича КЛИМА, який майже п’ять років розводить у своєму господарстві кролів.

  

    Увагу зразу ж привертають капличка при вході на затишне подвір’я, чепурна домівка й квітучі хризантеми. Назустріч виходить усміхнений господар і запрошує до бесіди. Але ж не терпиться глянути на пухнастих героїв!

   Чоловік показує власноруч змайстровані 20 кліток із маленькими, великими кроликами, та, навіть, велетнями. Всього тут налічується понад сто особин. Навіть якщо б вони вміли говорити, то на умови утримання не скаржилися б точно. Бо в кожній клітці – свіжі вода та їжа, а головне – чисто і просторо.

   Анатолій Антонович обходить пухнасте господарство двічі на день – рано та ввечері. Постійно дбає, щоб у раціоні кроликів були необхідні вітаміни. Сирою травою кролів не годує, тільки сіном, підв’яленими люцерною, кропивою та листям хрону. Крім цього дає моркву, буряк, капусту і гранульований корм із відповідними пропорціями ячменю, зерна, пшениці та кукурудзи.

   Господар розповідає, що листя хрону замінює тваринам антибіотик, кропива – багата на вітаміни і дуже потрібна у зимовий період. У воду добре  додавати йод і квасець, який покращує травлення. А от із пшеницею варто бути обережними, бо від неї може роздувати животики і тваринки гинуть, особливо малеча, яка переходить від материнського молока до корму. До речі, кролиця годує малюків протягом 54-ох днів, а їсти самостійно вони починають десь від місяця.

   Проблем із утриманням кролів немає, якщо це справа, у яку вкладаєш душу, каже Анатолій Антонович. Їх потрібно не просто нагодувати і напоїти, а й стежити за здоров’ям. «По-перше, раз на рік прищеплюю від вірусної геморагічної хвороби. Двічі щеплення не роблю, бо в нашій місцевості, наприклад, не водяться такі комарі, які б інфікували кролів вірусом. По-друге, обов’язково перевіряю вушка, бо в них часто паразитує вушний кліщ. А на подушечках лапок можуть утворюватися шпори».

   Зараз відповіді на всі запитання легко можна знайти у всесвітній мережі Інтернет. Є спеціальні сайти кролиководів, де господарі діляться досвідом, як вирощувати кролів та як за ними доглядати. Звичайно, якщо в кролів є проблеми зі здоров’ям, то Анатолій Клим іде по ліки до ветеринарної аптеки. Також часто обмінюється порадами із колегами з Чернівців, Львова, Кіцманщини. 

  

Велетнів почав розводити нещодавно

   Спершу хотів придбати на утримання двох-трьох кролів, щоб мати дієтичне м'ясо, ділиться спогадами Анатолій Антонович. Бо є діти, ростуть онучата, а від здорового харчування залежить все. Та згодом сімейство пухнастиків почало розростатися і чоловік вирішив їх вирощувати не лише для себе.  Нині він має такі породи як «бельгійський велетень – фландер», «полтавське срібло» та «каліфорнійську». Для прикладу, 7-8-місячні самки коштують 300 гривень (двох останніх порід).  А ось кролів-велетнів чоловік почав розводити нещодавно. Вони дорогі, а загалом можуть виростати аж до 12-ти кілограмів. Якщо кролик важить, приміром, 9 кілограмів, то з нього вийде 6 кілограмів смачного дієтичного м’яса. Найдовше їх утримують до 6-7-місячного віку, потім вони вже не ростуть і тільки переводять харчі.

   Про те, щоб кролі успішно розмножувалися, треба теж подбати. Зокрема, щороку Анатолій Клим купляє на ринку нового кроля-самця, який вартує близько 450 гривень. Його не загодовує, а тримає, так би мовити, у спортивній формі, інакше він набере вагу і стане лінивим.

  А ще потрібно добре облаштувати клітку, де самка буде народжувати. Такі клітки господар утеплює пінопластом та не шкодує сіна, бо майбутня мама перед пологами підготовлює гніздо. У період, коли кролиця очікує на потомство, треба слідкувати, щоб її ніщо не тривожило. Якщо не лякають собаки чи інші звірі, то, незалежно від пори року, за місяць виношування з’являється малеча. Дуже важливо, щоб при спарюванні тварин не було родинних зв’язків.

   Анатолій Клим постійно веде журнал, де записує коли приблизно кролиця завагітніла і коли матиме кроленят. Допомагає у цьому дідусеві онучка Настуся, яка кожному кролику вибирає цікаві імена; тут є Анфіса, Пушок, Барбос та інші. А за сестричкою тягнеться і братик Назарчик. Вже змалечку діти привчаються до хорошої справи і розуміють, що кролі створені не для забави, а для здорового харчування.

   Цікавлюся, що робить Анатолій Антонович із кролячим хутром після забою. Та чоловік констатує, що збуту цієї сировини немає. За одну шкірку в Чернівцях дають від 5 до 10 гривень. А зважаючи, що на дорогу до міста і назад потрібно затратити не одну сотню гривень, це не має сенсу. Тому господар шкіри кролів закопує у грунт.

 

   Анатолій Антонович розповідає про улюблену справу із великим задоволенням. Каже, що про кроликів можна розповідати безкінечно, та найбільше радіє, що може нагодувати свою родину м'ясом без ГМО. Хороших задумів, як наприклад, придбати устаткування для виготовлення домашнього морозива, у нього багато, і він робить усе для того, щоб втілити їх у реальність. Що тут скажеш: новатори нашому краю потрібні, тож нехай щастить!

Марина ЮРЧЕНКО.

Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:

Контакти

Редакція газети "Карпати"

Передплатний індекс: 61549

Адреса: 59100, смт.Путила,
Чернівецької області,
вул.Українська, 104.

Тел. (03738) 2-12-32, 2-14-32,
2-16-63.

E-mail: gazetakarpaty@ukr.net

Особистий кабінет