Ціна м'яса зростає. А статки сільгосптрудівника?..
Добавив: putyla8
Коментарів: 0
Добавлено: 9-10-2017, 10:50
Переглядів: 84

   Ласі шмати м’яса на прилавках магазинів приваблюють зовнішнім виглядом, зате ціна – суцільне розчарування. Так пересічний громадянин сприймає здорожчання вартості м’ясної продукції  майже вдвічі. Натомість горяни, які вирощують поголів’я ВРХ з гіркотою і душевним болем здають заготівельникам вирощену худобину. Бо ж умови продажу не задовільняють, але й безвихідь змушує заробити хоч щось.

  Час-пік продажу худоби триває. Розпочався він ще напередодні першого вересня. Що не день місцеві та заїжджі заготівельники звозять куплене поголів’я до м’ясозаготівельних та переробних цехів Тернопільської, Івано-Франківської, Хмельницької областей. У Чернівецькій області бите м'ясо приймають у Сторожинці. Але учасники ланцюгового процесу навряд чи задумуються про безпеку сировини і похідної продукції в магазині та, відповідно, споживача, реалії виробничих і посередницьких затрат у порівнянні з честю й совістю. До кожної справи знаходиться мастак.

Безконтрольність породжує вседозволеність

   З цим міркуванням погоджується  начальник Путильського районного управління головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Василь Кушнір. Відколи заготівельні структури стали приватними, умови діяльності ринковими, а планові заходи контролюючих органів призупинили – ситуація на ринку м’ясомолочної продукції змінюється під диктовку процесів попиту і збуту. Василь Михайлович розповідає: - Щоб здати худобу, їй завчасно потрібно зробити щеплення проти туберкульозу, лейкозу, бруцельозу, сибірки. Це є основою для видачі господарю ветеринарної довідки. Окрім цього, тварини мають бути паспортизовані. Ці два документи заготівельник повинен отримати від власника при закупівлі худоби. Ветеринарна довідка дозволяє транспортувати ВРХ у межах району. Щоб отримати дозвіл на вивезення худоби з району, заготівельник має звернутися у місцевий структурний підрозділ ветслужби для отримання ветеринарного свідоцтва. Зараз усе відбувається з точністю до навпаки. Аби спростити процедуру закупівлі, приватник скуповує поголів’я, вираховуючи із загальної суми орієнтовно 150 гривень нібито на документи, про які він подбає сам. А це втричі дорожче реальної вартості ветеринарних документів. Наприклад, у Путильській районній державній лікарні ветеринарної медицини виготовлення паспорта коштує 37,48 грн, довідки – 14,49 грн, свідоцтва – 18,09 грн (без урахування касового збору фінансової установи). Тобто господарю довелося би витратити лише 51,97 грн. Ця проблема породжує іншу – м’ясопереробні структури приймають на забій худобу, здебільшого, не вимагаючи супровідної документації на всю кількість привезеного поголів’я. Це засвідчує про те, що у звітних документах приватники приховують від держави реальний обсяг і суми заготівлі м’яса. Тож де гарантія безпеки споживання продукції, виготовленої з такої сировини. А що говорити про вимушений забій худоби? Таке м'ясо купують втридешево, незважаючи на причину й обставини вимушеного забою.

   - Вплинути на ситуацію дуже складно, - каже Василь Михайлович Кушнір. -Після реорганізації ветслужби в районному управлінні, яке вже не є юридичною структурою, залишилися два відділи: державного контролю за дотриманням санітарного законодавства; безпечності харчових продуктів та ветеринарії. Перевірки заборонені. Хіба що є мобільна група, яка утворена при райдержадміністрації. Цього року під час виїзду мобільна група оштрафувала по мінімуму заготівельника з Івано-Франківщини і зобов’язала повернутися у ветлікарню для виготовлення необхідних документів.

   Серед заготівельників району найкраще налагоджена співпраця і немає порушень вимог ветеринарного законодавства у ПСП «Ватра+», відзначає Василь Михайлович.  

                

Продамо – не продамо

   Телефоную до Галини із Селятина стосовно оголошення про продаж корови. Жінка розповідає, що корова молода, молочна, добра на утримання і коштує в межах 12-ти тисяч. Якщо поторгуватися, робить знижку. Потенційних купців багато, але реальних – жодного. Бо всі хочуть занизити вартість, пояснює жінка. А здавати на забій таку худобину господиня не буде і каже, що це гріх. За телят тепер теж небагато пропонують. Галина підсумовує: - Настільки дешево, що самі будемо їсти яловичину, а не продамо. 

   Якщо здати добре вгодовану корову заготівельнику, можна заробити в межах десяти тисяч. Це господарі вважають вигідною пропозицією. Але такі випадки – просто фантастика. Заготівельники здебільшого приймають худобу по обміру. Люди нарікають, що на практиці заготівельники не дотримуються методики правильного обміру. А обрахунок здійснюють так, що господарі не знають, які цифри беруть до уваги і звідки взялася остаточна сума. Якщо ґазда забагато розпитує чи не згідний, заготівельник самовпевнено йде геть. А якщо зійшлися, наприклад, на сумі 7 тисяч, то й згода.

    На теренах району дихтинчанин Микола Михайлович Маковійчук 19 років займається заготівлею худоби. Каже, що заготівельні ціни диктує ринок, вони постійно змінюються і цього тижня залежно від вагової категорії купує в живій вазі корову з розрахунку 20-27 грн за кілограм, бичка – 29-32 грн, телицю – 24-29 грн. А коли починав підприємницьку діяльність, кілограм живої ваги бичка понад 400 кг становив 1,45 долара у співвідношенні до гривні. Це 38,86 грн за нинішнім курсом долара (26,80 грн). Тобто майже 7 грн різниці. Отже, діючі заготівельні ціни за роки стали нижчими щодо курсу іноземної валюти, на яку всі так рівняються. Про що ж говорити сільському трудівнику, доходи якого продовжують знецінюватися...

  

   Останнім часом помітно зросла кількість і частота візитів іногородніх заготівельників на Путильщину. Підприємець Іван із Кам’янця-Подільського працює по всій Чернівецькій області. Констатує, що з Путильського району надходить найбільше дзвінків щодо продажу ВРХ. Для порівняння наводимо його цінову політику: корови – 22-26 грн за кілограм живої ваги, бички – 28-32 грн, телиці – 23-27 грн. Зараз – дуже багато звернень, щодня приймає до 15-ти голів і прогнозує, що така активність триватиме до першого снігу.

  

   Директор ПСП «Ватра+» Ігор Степанович Андрушко успішно працює, відправляючи карпатських бичків після карантинного періоду на експорт. Починаючи від мінімальної ваги 150 кг, бичків тут куплять від 30 грн за кілограм живої ваги. Частими є випадки, коли заготівельники перепродують підприємству бичків, яких щойно купили в людей. Розуміємо, з чим це пов’язано…

     Причинами суттєвого здорожчання м’ясопродукції в магазинах і при цьому доволі скромні статки сільгосптрудівників заготівельники називають: ринкові умови, велику кількість посередників, багато звернень громадян, експорт українського м’яса за кордон.

 

   Але експерти наголошують, що жодного економічного підґрунтя для різкого стрибка цін нема, це лише банальне бажання виробників нажитися. Як це не парадоксально, врятувати ситуацію можуть іноземні виробники. Коли дешевша імпортна продукція може збити ціну на дорогу українську. Поки ж цього не сталося, громадянам залишається мимоволі змінювати склад споживчого кошика сім’ї, коригуючи вміст м’ясопродуктів.

Людмила БАСЮК.


Думка вголос: 

   Заготівельник із Хмельниччини у приватній розмові зауважив: ніде не проходить такий «специфічний» прийом худоби за обміром, як у Чернівецькій області. У нас люди продають худобу тільки після зважування. Бо за обміром вага тварини завжди менша, а це перша складова ланцюжка хорошого заробітку на мозолях селянина. Недарма в народі кажуть: не в грошах корінь зла, а в способах їх добування.

До теми:

  За інформацією сектора сільського господарства райдержадміністрації, діючі ваги для зважування тварин є в таких селах:

Путила, Сторонецький Потік (Петро Вікторович Іліщук);

Дихтинець (Олексій Васильович Кричун);

Киселиці, біля колишнього будинку тваринника (Луканюк Петро Васильович).

Малий Дихтинець  - ПСП «Ватра +» (Ігор Степанович Андрушко);

Плоска (Надія Василівна  Чупринчук);

Селятин (Петро Пилипович Чепіль);

Шепіт, Андреківське (Дмитро Юрійович Крильчук);

Довгопілля (Танасій Федорович Кусяк);

Самаково (Василь Михайлович Генкул);

Підзахаричі (Андрій Ілліч Кушнір);

Сергії (Дмитро Танасійович Котельбан);

Ріпень (Іван Миронович Захарюк);

Фошки (Василь Юрійович Боцвин).

Інформація
Відвідувачі, Ви так само можете залишити коментарі до даної публікації
Схожі новини:

Контакти

Редакція газети "Карпати"

Передплатний індекс: 61549

Адреса: 59100, смт.Путила,
Чернівецької області,
вул.Українська, 104.

Тел. (03738) 2-12-32, 2-14-32,
2-16-63.

E-mail: gazetakarpaty@ukr.net

Особистий кабінет